Door de bomen het bos kwijt? Een inspiratiesessie kan helpen

anago-door-de-bomen-het-bos-kwijt-een-inspiratiesessie-kan-helpen.jpg

Wanneer je als organisatie tot over de oren in de werklast zit, is het soms lastig om zaken in perspectief te zien. Bij structurele werkachterstanden is er soms meer aan de hand. Een frisse blik van buiten – en gewoon even stilstaan als team – kan dan wonderen doen.

De oplossing zit vaak al in de hoofden van medewerkers, maar hoe krijg je die ideeën op tafel en hoe bepaal je nu wat wel en niet gaat werken? Gelukkig weten wij bij Anago als geen ander hoe je bij vastgelopen workflows en permanente werkachterstanden, de processen weer in beweging zet.

 

Inspiratiesessie

Geregeld helpen wij organisaties op de rails te zetten met een korte inspiratiesessie. Binnen een halve dag hard werken, kunnen we gezamenlijk veel bereiken. Onze ervaren consultants nemen vastgelopen teams aan de hand tijdens de inspiratiesessie. We kijken met een andere bril naar de dagelijkse werkprocessen en de manier waarop projecten worden gepland en uitgevoerd. Beide partijen gaan goed voorbereid de inspiratiesessie in. Alleen dan is succes gegarandeerd.

Als team spreek je tijdens een inspiratiesessie ook onderling over de processen en problemen. Vaak over zaken waar je op de werkvloer niet altijd aan toekomt. Uiteraard luisteren onze consultants goed mee en met hun jarenlange ervaring geven ze op de juiste momenten het juiste zetje of verhelderende extra input, zodat teams zelf ontdekken waar de oplossingen liggen. En na een paar uur ga je als afdeling naar huis met een concreet actieplan. Hiermee kun je de volgende dag al direct zelf aan de slag.

 

Planners, controllers, teamleiders

Onze inspiratiesessies zijn leerzaam voor iedereen uit alle lagen, maar vaak zien wij planners, controllers, teamleiders, managers en senior medewerkers bij ons aankloppen met specifieke cases. Op basis van jullie specifieke uitdaging formuleren wij vooraf een aantal vragen om over na te denken. Tijdens de inspiratiesessie zelf nemen wij jullie mee vanuit je eigen inzichten naar een nieuwe manier van kijken naar de dagelijkse praktijk.

 

Goed voorbeeld doet volgen?

Eén van onze klanten ging je al voor. Na mislukte pogingen om de bestaande – niet werkbare – planningssituatie te doorbreken (inhuren tijdelijke extra capaciteit, doen van metingen, interne verbetersessies), gingen we samen een inspiratiesessie aan.

Vooraf werden de concrete knelpunten beschreven, zodat we tijdens de sessie zowel kwalitatief als kwantitatief in de concrete problematieken konden duiken. Zoals iedere sessie, pakten we ook deze in fases aan:

  1. inventariseren huidig proces

  2. probleembeschrijving

  3. vaststellen volwassenheid organisatie

  4. brainstorm verbeterpunten en maken business case

  5. terugkoppeling met presentaties

Uiteindelijk leidt de sessie direct tot een actieplan met korte- en middellangetermijn oplossingen. De klant ging hiermee aan de slag en merkte direct verbetering. Ze waren zelfs zo tevreden over onze aanpak, dat we nog steeds bij hun verbeterproces betrokken mogen zijn.


Wil jij ook een frisse blik op uitzichtloze werkachterstanden? Lees hier dan meer over onze inspiratiesessie en vraag een eigen sessie aan.