Hoe wij voor een kunststoffenproducent een planningstool maakten waarmee ze verder konden

anago-hoe-wij-voor-een-kunstoffenproducent-een-planningstool-maakten-waarmee-ze-verder-konden_2.jpg

Wanneer er binnen een organisatie een bepaalde planningsbehoefte ontstaat – bijvoorbeeld rondom capaciteitsplanning, urenregistratie of projectallocatie – wordt er meestal eerst gewerkt met eenvoudige spreadsheets.

Een spreadsheet is een prima tool voor basisinzicht en afstemming. Er kan laagdrempelig gestart worden met de ondersteuning van de huidige werkprocessen, maar wanneer processen complexer worden, ontstaat vaak de behoefte aan een meer robuuste en geavanceerdere planningstool. Het liefst een tool die in te voeren is zonder dat de hele werkwijze op de schop moet.

De uitdaging

Eén van de klanten van Anago is een groot internationaal petrochemisch bedrijf dat onder andere kunststof polypropeen produceert. In dit productieproces spelen katalysatoren een belangrijke rol. Deze katalysatoren versnellen de chemische reactie en worden, samen met de grondstoffen, verwerkt in een zogenaamd “katalysatorvat”.

Het maken van polypropeen en het managen van katalysatorvaten is een vrij nauwkeurig procedé, dat goed gemonitord dient te worden vanwege de vele veiligheidseisen.

In een speciaal Excel-spreadsheet werd dus exact bijgehouden hoeveel en welke katalysatoren en andere grondstoffen op voorraad zijn en wanneer deze worden verwerkt in het vat. Maar dat is niet alles. Bij het plannen van het productieproces van polypropeen is het essentieel om ook kwaliteitsberekeningen toe te voegen en dat gebeurt in SAP.

Ons werd dus de vraag gesteld: hoe integreren wij de kwaliteitsberekeningen in het SAP-systeem met het Excel-sheet waarin de voorraden en verwerkingsplanning worden bijgehouden?

Daarbij wilde men het invoeren van data graag decentraliseren. In plaats van één persoon die alle mutaties moest invoeren, wilde men naar een systeem waarin iedere operator zelfstandig (real-time) informatie kon doorgeven.

Onze oplossing: een nieuwe planningsomgeving

Het mooie van ons Anago-planningsplatform is dat we het gemakkelijk kunnen aanpassen op ieder niveau van complexiteit. Zo konden wij ook eenvoudig inspelen op de specifieke wensen van deze klant om de verschillende planningstools te upgraden en met elkaar te integreren.

In een aantal stappen hebben we in twee weken doorlooptijd het bestaande systeem en Excel-spreadsheet vervangen door onze Anago-basisoplossing voor plannen. Deze basis hebben we later uitgebreid.

Het uiteindelijke planningsplatform dat wij maakten, werkte met:

- Multi-user invoer van data rondom de katalysatorvaten door de operators

- Autorisatie op meerdere niveaus

- Diverse complexe kwaliteitsberekeningen

- Automatische koppeling met SAP

De nieuwe planningsfunctionaliteit hebben wij geborgd binnen de organisatie door middel van workshops met sleutelgebruikers, korte iteraties en uiteindelijk: de invoering.

En nu?

Het migreren van de Excel-spreadsheet naar het Anago-platform en de koppeling met SAP heeft ervoor gezorgd dat er nu betere informatie wordt geproduceerd en geleverd, tegen een beperkte investering. Het nieuwe planningsplatform draait als een cloudomgeving in Microsoft Azure en is zo gemaakt dat toekomstige verbeteringen en uitbreidingen gemakkelijk doorgevoerd kunnen worden.

Heeft jouw organisatie ook complexe planningsuitdagingen? En kunnen jullie wel wat expertise gebruiken? Laat ons eens meedenken!