Krijg jij ook zo'n jeuk van Agile?

anago_krijg-jij-ook-zon-jeuk-van-agile.jpg

De afgelopen jaren zijn na ‘Lean Six Sigma’ en ’Black-Belt’ ook woorden als ‘Scrummen’, ‘Stand-ups’, ‘Backlogs’ en ’Sprints’ gemeengoed geworden in veel organisaties. En ook wij doen er aan mee. Sterker nog, we juichen het toe. Omdat wij dag in dag uit zien hoe Agile (hoe zeer het woord ook jeukt) organisaties vooruithelpt en professionals met meer plezier laat werken.


Gezond boerenverstand

Het woord ‘Agile’ betekent namelijk ook niet meer dan ‘wendbaard’ en ‘flexibel’. Vooral werknemers profiteren ervan dat grote projecten en complexe dossiers worden opgeknipt in kleinere, behapbare taken.

Eigenlijk niet meer dan logisch. Iedere boer met gezond verstand snapt dat en doet dat al jaren: als je regen verwacht ga je eerder hooien, eerder oogsten of mest uitrijden. Vanwaar dan de hype? Soms lijkt het wel alsof Agile is uitgevonden door dure organisatieadviesbureaus om er geld aan te verdienen.

Maar dát is dus helemaal niet zo.


De nieuwe wereld

We leven in een andere wereld vergeleken met die van tien jaar geleden. Bedrijven in 2019 moeten zich in steeds hoger tempo aanpassen. De snelheid waarmee nieuwe producten op de markt komen neemt toe, de technologische ontwikkelingen gaan sneller en de klant verwacht steeds vaker dat producten integraal onderdeel zijn van een heel platform van diensten die onderling met elkaar verbonden zijn.

De nieuwe wereld is complex geworden, groot, snel en vol automatisering. En juist in die ingewikkelde nieuwe dynamiek is het niet gek dat Agile denken is ontstaan. Eerst om de ontwikkeling van software minder complex te maken en daarna in andere sectoren die ook iets te maken hadden met IT. En welke sector heeft tegenwoordig niet iets te maken met automatisering?


Wat maakt Agile dan zo handig dat je de jeuk voor lief neemt?

Als je alle hypes en de buzzwords weghaalt rondom Agile, houd je een aantal erg praktische handvatten over die in de praktijk ontzettend goed werken.

Agile betekent namelijk ook gewoon:

  • een complex proces simpeler maken, zodat de besturing van het proces gemakkelijker gaat. Dus geen workflow met 241 subactiviteiten, maar voor iedereen overzichtelijk: 5 of 10 verschillende taken.

  • het met collega's iedere dag kort over je werk hebben. Welke taken blokkeren, waar komen we niet uit en wie kunnen we helpen?

  • samen de juiste prioriteiten stellen en met elkaar de juiste taken uitkiezen voor de dag, zodat de klant goed en snel wordt geholpen.

  • het proces op een simpele manier in kaart brengen, met werkbakjes en taken. Geautomatiseerd of gewoon met simpele gele memoblaadjes.

Mooi toch?


Oude wijn, nieuwe zakken

Noem het een hype of oude wijn in nieuwe zakken. Wij van Anago zien iedere dag dat deze onderdelen van Agile heel goed werken bij onze klanten. Vandaar dat wij gemakkelijker over de jeuk heen stappen die een hype soms met zich mee kan brengen.

Welke naam je eraan geeft, mag je wat ons betreft zelf weten. Wij blijven het voorlopig Agile noemen.Weet jij eigenlijk nog wat alle Agile termen precies betekenen?

Wij hebben de meestgebruikte termen binnen de Agile-wereld onder elkaar gezet.