Hoe kan je de daily stand-up interessant houden?

Verbetering Daily Stand up 3.jpg

In ons vorige blog gingen we in op enkele bezwaren tegen de daily stand-up. Helaas zijn deze bezwaren vaak terecht, omdat er onvoldoende zorg wordt besteed aan het juist opzetten van een daily stand-up. Daarom onze tips voor een snelle en gestructureerde meeting:

  1. De vergadering is elke dag op dezelfde tijd en plaats. Zo ontstaat routine en groeit de efficiëntie.

  2. Elke vergadering start stipt op tijd. Dus niet vijf minuten wachten totdat iedereen zijn ochtendkoffie heeft en klaar is voor de meeting.

  3. De daily stand-up duurt maximaal vijftien minuten.

  4. Houd je aan de vaste bespreekpunten (meestal: “Wat heb ik gedaan”, “Wat ga ik doen” en “Waar ben ik tegenaan gelopen”). Door de routine van deze vaste punten, weet iedereen wat hij moet voorbereiden en wordt er minder afgedwaald.

  5. Problemen worden alleen kort besproken, maar meestal niet opgelost in de stand-up. Het is verleidelijk om direct een probleem van een collega uitvoerig te gaan bespreken en op te lossen. Alleen zijn er vaak maar een paar teamleden volledig op de hoogte om de discussie te voeren en staat de rest er gewoon bij. In zo’n situatie is het beter om aansluitend in een kleinere groep verder te gaan.

  6. Iedereen doet actief mee aan de bespreking. Zo kan je van elkaar leren en elkaar ondersteunen.

  7. Bewaking van deze punten is niet alleen de verantwoordelijkheid van de Scrum Master (of teamleider), maar van het hele team. Het doel van de meeting is namelijk niet om de Scrum Master op de hoogte te brengen van de stand van zaken, maar om het team optimaal in staat te brengen hun taken af te ronden. Iedereen is dus gebaat bij een efficiënte meeting!

Hulp nodig bij het implementeren van een Agile Werkwijze?

Neem dan contact met ons op!