4 veelgehoorde bezwaren tegen de daily stand-up

Daily Standup

“Overbodig”, “langdradig” en “saai”; zomaar wat kreten die we af en to horen over de daily stand-up. Terwijl juist deze dagelijkse bijeenkomsten de motor zijn voor een efficiënt sprintplanningsproces.

Niemand zit natuurlijk te wachten op nog meer vergaderingen; alle tijd die je spendeert aan vergaderen kan je nu eenmaal niet besteden aan je taken/dossiers. Een efficiënte daily stand-up kan je echter tijd besparen, omdat bijvoorbeeld een collega je kan helpen of werk van je over kan nemen. De bezwaren zijn dus vaak niet tegen het principe van een daily stand-up, maar door het ongestructureerd en ongecontroleerd vergaderen.

Overbodig

Eén van de eerste bezwaren die je hoort is: “We hebben geen aparte bijeenkomst nodig, we praten toch al regelmatig met elkaar”. En zeker, in veel teams wordt er regelmatig één-op-één overlegd tussen teamleden. De stand-up is alleen vaak het enige moment dat het hele team compleet is en je dus spreekt met (en hoort over) al je collega’s.

Daarnaast wordt ook vaak aangehaald dat er ‘niets nieuws’ wordt besproken tijdens de stand-up en dus de bijeenkomst overbodig is. Ook hier zit natuurlijk een kern van waarheid in de stelling; het kan zeker voorkomen dat er bijeenkomsten tussen zitten die minder interessant zijn. Wanneer er geen bijzonderheden zijn en iedereen op schema ligt, is er simpelweg weinig te melden. Zorg er dan als ‘Scrum Master’ (de voorzitter van de Daily stand-up) vooral voor dat de bijeenkomst snel klaar is en iedereen weer aan het werk kan!

Langdradig

Het ergste aan een overbodige meeting is als deze ook nog onnodig lang duurt. De maximale tijd voor een daily stand-up is vijftien minuten, maar er zijn ook genoeg situaties waar vijf of tien minuten ook voldoende is. Let dus op de tijd en hou het kort.

Een vierde en laatste bezwaar gaat over de vorm van de bijeenkomst. Waarom zou een daily stand-up een fysieke bijeenkomst moeten zijn, op dezelfde tijd en plaats? Kan het niet gewoon via e-mail of een zakelijk chatprogramma? Het probleem van deze alternatieven is dat hiermee de directe discussie verloren gaat; e-mails worden pas dagen later gelezen en ook chatberichten verdwijnen soms onderop de stapel. Fysieke bijeenkomsten werken veruit het beste om directe input en terugkoppeling te krijgen. Bovendien is zo’n bijeenkomst veel beter voor het teamgevoel en de bereidheid om elkaar te helpen en ondersteunen.

Vergeet ook niet de vele positieve effecten van een stand-up. Teamleden zijn op de hoogte van elkaars werk, misverstanden en miscommunicatie worden voorkomen, fouten worden gedetecteerd en opgelost, transparantie in het werk van je collega’s en een groter gevoel van saamhorigheid. Bovendien is het mogelijk om bij te sturen, bijvoorbeeld wanneer collega’s in tijdsnood komen, of taken ineens veel belangrijker blijken. Zeker die vijf tot vijftien minuten per dag waard!

 

Nog niet overtuigd? Lees dan ons volgende blog over de zeven tips om de Daily Stand-up interessant te houden!

Hulp nodig bij het implementeren van een Agile Werkwijze?

Neem dan contact met ons op!