Voorspelling werkaanbod

ccc.jpg

In elke organisatie, onafhankelijk van grootte of branche ontstaat regelmatig de vraag naar inschattingen over de toekomst. Wanneer je een inschatting kan maken over deze toekomst, dan kan de organisatie daar zijn plannen op instellen en eventueel bijsturen. Enkele voorbeelden van de behoefte naar forecasting zijn:

  • De vraag naar producten voor een productieorganisatie. Op basis van deze vraag kan worden geïnvesteerd in nieuwe machines, kunnen medewerkers worden aangenomen, of kan alvast vooruit worden geproduceerd
  • In arbeidsintensieve organisaties is een forecast gewenst voor de beschikbaarheid van de medewerkers. Zo zijn medewerkers afwezig door vakantie of ziekte, maar ook kan er verloop zijn waardoor de beschikbare capaciteit afneemt.
  • Voor het opstellen van de begroting van een organisatie zijn ook voorspellingen nodig om in te kunnen schatten wat verwachte omzet en kosten zullen zijn.

Forecasting is daarom niet alleen nuttig, maar ook essentieel voor de meeste organisaties. Door een goede forecast groeit de efficiëntie en daarmee de winstmarge.

Voorspelling van het werkaanbod kan op verschillende manieren gebeuren en vaak is niet één methode nodig maar een combinatie van methoden. 

Moving Average

Deze methode berekent het voortschrijdend gemiddelde van de historie en baseert daarop de voorspelling.

Exponential smoothing

Exponential smoothing geeft een gewicht aan alle historische data waarbij gegevens van de afgelopen weken belangrijker zijn dan gegevens verder uit het verleden.

Double exponential smoothing

Wanneer de vraag een stijgende lijn laat zien, dan is ‘double exponential smoothing’ een betere methode. Naast het voorspellen van de hoogte (het ‘level’) wordt bij deze methode ook de trend voorspeld.

Holt-Winters

Holt-Winters wordt gebruikt bij gegevens die zowel trends als seizoenspatronen laten zien.

Lineaire Regressie

Lineaire Regressie is een geavanceerde methode die rekening houdt met trends en seizoenseffecten in de gegevens. Deze methode wordt ook veel gebruikt bij voorspellingen van financiële markten.

 

Keteneffecten

Wanneer er informatie bekend is in de keten, kan dit worden gebruikt voor de voorspelling. Het aantal uitgebrachte offertes is bijvoorbeeld graadmeter voor het aantal orders dat binnenkomt.

Waarom de Anago oplossing?

Anago Werkaanbod voorspelling biedt diverse voordelen voor uw organisatie: 

  • Geavanceerde bibliotheek met voorspeltechnieken
  • Koppeling met onderliggende systemen, zodat handmatige handelingen verminderd worden
  • Integraal inzicht in de vraag naar capaciteit
  • Naadloze integratie met bestaande systemen en met Resource Management en Project Portfolio Management oplossingen

Geïnteresseerd? Bekijk ook de onderstaande klantcase, volg het webinar Resource Management of bekijk onze blauwdruk voor capaciteitsplanning.


Uitgelicht

Bent u geïnteresseerd in Middellange Termijn Planning? Lees dan hier meer over een van onze klantcases.

Case CCC.jpg

Middellange Termijn Planning Customer Contact Center

Eén van de Anago klanten is een internationaal Sales & Service Center binnen de luchtvaartindustrie en levert diensten op het gebied van reserveringen, website support, Loyalty en aanvullende diensten. Als dochtermaatschappij van een grote Airliner helpt zij directe klanten en reisagenten in 19 Europese landen in 11 verschillende talen. Elk jaar wordt het verwachte budget in de vorm van benodigde agenten en skills voor minimaal anderhalf jaar vooruit in kaart gebracht.

Lees meer deze case