Ketenplanning bij Inspectie

De Inspectie werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen binnen Nederland. Het werk van de Inspectie is gebaseerd op risico- en omgevingsanalyses. Op basis van deze analyses formuleert ze doelen op het gebied van de naleving van regels. Daarnaast zet ze verschillende interventies (instrumenten) in om de geformuleerde doelen te bereiken.

Het proces van de inspectieketen beslaat meerdere jaren en verschillende afdelingen. Het proces start met een risicoanalyse op basis waarvan de programmering plaatsvindt. Vervolgens worden opleidingen ontwikkeld en medewerkers gealloceerd aan het programma. Dit gebeurt op basis van de strategische personeelsplanning. In de uitvoering van het programma worden verschillende afdelingen gebruikt naar gelang het type instrument. Hierbij gaat het om het actief informeren van organisaties, inspecteren, opsporen en handhaven.


Uitdagingen

Bij de ontwikkeling van de planningsmethodologie zijn de volgende uitdagingen van belang:

Fasering

De programma's starten gedurende het jaar en beslaan meerdere jaren. Tegelijkertijd is er vanuit de overheid een sterke sturing op planning en verantwoording op kalenderjaar. Deze twee tijdsfaseringen lopen niet synchroon.

Incidenten

Naast het te plannen werk heeft de Inspectie ook te maken met incidenten waarop direct gereageerd moet worden. De oplossing moet dus reserveringen kunnen maken in de planning.

Veranderingen

Door continu veranderende wet- en regelgeving, maar ook door veranderingen in de markt, moet de inspectie haar processen continu aanpassen aan nieuwe vragen en eisen.


De oplossing

De Anago-aanpak is een iteratieve aanpak, waarbij we de volgende stappen doorlopen:

  • Analyse en prioritering van de planningsbehoefte

  • Advisering inrichting planningsmethodologie en governance

  • Realisatie ondersteunend systeem

  • Implementatie processen, opleiding gebruikers en begeleiding

  • Evaluatie en voorbereiding volgende iteratie

Met deze aanpak kunnen we in korte tijd resultaten boeken en inspelen op veranderende behoeften en voortschrijdend inzicht. De organisatie krijgt tussen de iteraties door tijd om te werken volgens de nieuwe methodiek en te leren van de aanpak. Op deze manier laten we de organisatie groeien in het volwassenheidsmodel.


Behaalde winst

De ondersteunende Anago-oplossing is een volledig met het operationeel systeem geïntegreerde oplossing. Gegevensuitwisseling is daardoor real-time en dubbele invoer wordt voorkomen. De klantorganisatie is zelf in staat het systeem te beheren op aspecten als het toevoegen van nieuwe programma's, projecten, doelen en interventies. Maar ook rekenregels van de capaciteitsplanning en de allocatie van medewerkers kan zelf beheerd worden.


De volgende stap

Kom je ook zulke uitdagingen tegen in je organisatie? Nieuwsgierig hoe een Anago-oplossing je proces effectiever en efficiënter kan maken? Neem dan contact met ons op.

Vorige
Vorige

Skill & Training Management bij een bierbrouwer

Volgende
Volgende

Agile Planning bij Certificeringsorganisatie